Wallets – De basis

Een wallet is eigenlijk een plaats waar je je virtuele munten gaat bijhouden. Al moet ik eerlijk zijn dat dat niet helemaal klopt. Eigenlijk heb je die munten nooit in bezit maar wordt de locatie van je munten bewaard. Om het je beter te kunnen inbeelden moet je denken dat bitcoins in een bank worden opgeslaan met allerlei kluisjes. In 1 of meer van die kluisjes zitten jouw munten. Wanneer je munten aankoopt krijg je de beschrijving van de locatie van die munten en dus niet de munten zelf.

Zo’n locatie wordt in het Engels een address genoemd. Elke transactie die gebeurt zoals bv. een broodje betalen in de winkel of gewoon een overschrijving doen gebeurt in principe telkens aan een nieuw adres.

Je wallet bestaat dus uit een verzameling van addressen die de locatie bevatten van je cryptomunten. Net als een rekeningnummer kun je dus je address aan iemand opgeven van wie je een betaling verwacht.

Een address kan er bijvoorbeeld zo uit zien: 1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2

Meestal kun je per wallet maar 1 type munt bewaren. Zo heb je bijvoorbeeld een wallet voor je Bitcoins en een wallet voor je Ripple of Ethereum. Maar er bestaan uiteraard ook wallets die meerdere types kunnen bewaren. Ik wou het gewoon al even vermelden want voor je het weet heb je bij allerlei diensen een wallet staan en dat wordt op de duur wat onoverzichtelijk. Maar meer daarover iets verder op deze pagina.

Soorten wallets

Nu we iets beter begrijpen wat een wallet juist is kunnen we eens de verschillende soorten overlopen. Zo zijn er de online wallet, software wallet, hardware wallet en de papieren wallet.

Elk van de verschillende types wallets heeft zo z’n voor -en nadelen. Ik zal beginnen met elk type verder uit te lichten en meteen aan te geven waar je moet op letten.

Online wallet

De online wallet is zonder twijfel de meest gebruiksvriendelijke manier om je virtuele munten te bewaren.

Je hoeft enkel een account aan te maken bij een online dienst zoals bv. Coinbase en je kunt vanaf je computer, tablet of smartphone je saldo beheren.

Het nadeel of zelfs gevaar is dat je account en bijhorende wallet op een server worden opgeslagen waar je zelf geen controle over hebt. Deze zijn helaas interessant voor hackers. Wanneer je begint met cryptocoins zou ik toch op beide oren slapen of toch op anderhalf. Start met een klein bedrag zodat je zelf eens hebt gezien hoe het werkt en zo houd je het risico kleiner. Vervolgens kun je die aankoop vergeten en over 10 jaar tot het besef komen dat je nog ergens een klein fortuin hebt staan 🙂

Dat fortuin plaats je dan beter in een hardware wallet waar trouwens mijn voorkeur naar uit gaat.

Het voordeel van een online wallet is dat ze heel snel te benaderen is en je snel kunt inspelen op bijvoorbeeld een koersschommeling waarvan je wilt profiteren.

Software wallet

Een software wallet lijkt een beetje op een online wallet alleen is het een applicatie die je download op je computer, tablet of smartphone. Een wallet kan vervolgens enkel benaderd worden vanaf het toestel waar de wallet zich bevindt.

Een van de bekendste software wallets is die van Copay, een Bitcoin wallet die ook toelaat om een wallet te delen met bijvoorbeeld je partner of vrienden uit een vereniging om de kas te beheren. Deze is gratis beschikbaar voor iPhone, Android,  Windows, Mac en Linux.

Maar… smartphones kunnen wel eens verloren of gestolen raken of gewoon kapot gaan en een computer kan besmet raken met een virus of gehacked worden dus ook dit kun je overwegen bij de keuze van je wallet.

Net als bij online wallets is je wallet snel te benaderen. Met een smartphone kun je in een winkel aankopen doen door bv. een QR code in te scannen  met een PC gaat dat natuurlijk niet meer.

Hardware wallet

Hardware wallets komen het dichtst bij het letterlijk vasthouden van je virtuele munten. Deze wallets komen vaak voor als een soort van USB stick.

Met een kabel verbind je het apparaatje met je computer. Vervolgens kun je met een programma meestal eigen aan het toestel zelf je transacties gaan uitvoeren. Eenmaal alles klaar is koppel je het toestel los en steek je het terug in je kluis of in je nachtkastje waar het uiteraard meer dan veilig is 🙂

Een hardware wallet kan worden beschermd met een wachtwoord en bij defect, verlies of diefstal van de wallet kan de inhoud op een andere wallet teruggeplaatst worden met behulp van de zogenaamde seed. Via een reeks van vaak 12 of 24 woorden bouw je een sleutel op die eigen zijn aan je wallet. Omdat niemand 12 of 24 woorden kan raden is het dus onmogelijk voor een dief om met je waardevolle coins aan de haal te gaan.

Bovendien kun je naast je wallets ook een fake wallet met bijhorend wachtwoord aanmaken. Stel nu dat je onder druk van een inbreker toch je wallet wachtwoord moet opgeven kun je die van je fake wallet opgeven. Vervolgens krijgt de inbreker een lijst met adressen die uiteindelijk niets zullen opleveren. Je kunt deze wallet altijd voorzien van enkele kleine bedragen om ze nog echter te doen lijken.

 

Het evidente voordeel is hier uiteraard de veiligheid. Maar dit gaat wel ten koste van de eenvoud die online en software wallets bieden. Even snel een transactie uitvoeren omdat de koers van Bitcoins razendsnel aan het kelderen is zit er niet in.

De bekendse hardware wallets zijn Trezor en Ledger.

Papieren wallet

De enige manier om het beheer van je addressen niet uit handen te geven is door ze op te schrijven op papier of af te drukken. Papier kun je niet hacken of besmetten met virussen. Daarentegen kun je een papiertje wel verliezen, kan het door vocht onleesbaar worden of verloren in een brand.

Een kopietje maken is dus zeker aangeraden.

Welke wallet kies je nu best?

De belangrijkste criteria zijn veiligheid, gebruiksgemak en snelheid.

Ben je nog maar net gestart kan ik vooral de online wallet aanraden zoals die van Coinbase bijvoorbeeld. Vooral omdat ze zo gebruiksvriendelijk is. Let wel dat gebruiksgemak altijd gepaard gaat met een kleine kost bij de transacties. Zo krijg je bv. een iets hogere koers bij de aankoop van munten maar in de pagina Kopen lees je hoe je die kunt omzeilen als je al iets gevorderd bent.

Ga je voor veiligheid dan kan ik alleen maar de hardware wallet aanraden ook al heb je maar enkele 100’en euro’s aan virtuele munten. Er is de eenmalige aankoopkost maar het bied je wel dat veilige gevoel in een zowieso al complexe wereld van virtuele munten.