Minen – De basis

Virtuele munten kunnen op 3 manieren verkregen worden.

  • je koopt ze aan bij een aanbieder
  • je krijgt ze in ruil voor een dienst of product die je aanbiedt
  • je krijgt ze als vergoeding voor het controleren van transacties minen genoemd

Op de pagina Virtuele munten? lees je wat virtuele munten zijn aan de hand van het voorbeeld van Bitcoins. Wanneer je volledig mee bent in het verhaal van de transacties weet je dat wanneer een bepaalde transactie gebeurt, bv. de aankoop van een brood bij de bakker tussen de klant en de verkoper het bitcoin netwerk de betaling gaat toevoegen aan een block, een verzameling van transacties.

Aan die blok gegevens wordt vervolgens tijdens het versleutelen (door middel van hashing) een willekeurig getal toegevoegd en ontstaat een sleutel bestaande uit een unieke rij tekens. Een hash genaamd. Elke blok data kan teruggeleid worden tot een unieke hash waarde. Het minen bestaat erin om het getal te raden die werd toegevoegd toen de hashfunctie werd toegepast en daar is enorm veel rekenwerk voor nodig. Let wel dit getal geeft geen toegang tot de data maar bevestigt wel dat de data ok is. Eenmaal dit getal gevonden wordt, wordt de hele blok transacties gemarkeerd als OK en toegvoegd aan de blockchain, de ketting van verwerkte blokken transacties.

Het raden wordt minen genoemd en gebeurt door miners. Omdat voor al dat zoek -en rekenwerk een beloning onder de vorm van Bitcoins wordt uitgekeerd kun je het vergelijken met mijnwerkers die graven tot ze goud hebben gevonden. Vandaar de naam minen.

Het echte rekenwerk gebeurt door tal van computers in het netwerk die via een bepaalde software een block gaan binnenhalen en gaan controleren. In principe kan elke computer gebruikt worden om dit rekenwerk te verrichten.

De eerste miner die het getal behorend tot een block kan raden krijgt een beloning van 12.5 Bitcoin wat op moment van schrijven ongeveer overeenkomt met 125.000 €. Vervolgens stoppen alle andere miners die aan hetzelfde block bezig waren en gaan verder met een nieuwe block.

De beloning wordt ook met de tijd verlaagd en de moeilijkheidsgraad van de berekeningen wordt regelmatig aangepast. Zo is er rond 2020 – 2021 een volgende verlaging van de beloning voorzien. Omdat er in totaal 21.000.000 bitcoins gemined kunnen worden verwacht men dat tegen 2040 de laatste bitcoin word gemined.

Zelf proberen

Met een programma zoals NiceHash bijvoorbeeld kun je meteen van start gaan. Je geeft je Bitcoin wallet adres op en klikt op Start en dat is alles.

Je ziet meteen hoeveel je gemiddeld per dag zult gaan verdienen en hoeveel je tot nu toe al verdiend hebt. Zoals je in de afbeelding ziet zijn de dagelijkse opbrengsten niet zo om over naar huis te schrijven 🙂 Omdat de transacties steeds groeien moet er ook steeds harder gerekend worden om de versleutelingen op te lossen. Daar zijn dus veel betere computers voor nodig. De kleine huiscomputer en zelfs de krachtige spelcomputer volstaan niet meer om de kosten van de electriciteit te dekken die het harde rekenwerk met zich meebrengt.

Tegenwoordig bestaan er speciale mining computers die tot tientallen keren sneller kunnen rekenen en enkel gebouwd zijn om te minen. Er worden ook steeds vaker mining farms opgericht. Dat zijn grote zalen met honderden of soms wel duizenden computers die samen de berekeningen doen.

Een voorbeeld van een mining computer is de Antminer van  Bitmain. Je kunt zo’n ding al kopen voor enkele honderden euro’s en ze zijn speciaal ontworpen voor de consument. Ze bevatten alle nodige hardware voor het rekenwerk en komen reeds voorgeinstallerd met de software die nodig is voor het minen. Afhankelijk van de kracht van het toestel, want ze komen in verschillende versies, brengt het minen meer op. Het komt er vooral op neer een toestel te vinden waarbij de dagelijkse opbrengsten in verhouding staat tot het electriciteitsverbruik. Normaal gesproken heb je een toestel voor elk type cryptomunt die je wilt minen maar de Antminer bestaat ook in versies die meerdere munten kunnen minen.

De kracht van mining hardware wordt tegenwoordig uitgedrukt in TH/s (TeraHash per seconde) en hoe hoger die waarde ligt hoe meer berekeningen het toestel kan doen.