Virtuele munten – De basis

Er bestaan heel wat virtuele munten en eigenlijk zou je per munt een nieuw artikel kunnen schrijven. Want achter die munten schuilt een bepaald idee, een theorie, een systeem.

Daarom lijkt het mij het makkelijkst om de bekendste munt onder de cryptocoins te bespreken… de Bitcoin. Eenmaal we beter begrijpen wat Bitcoin is, is het eenvoudiger om naar de andere munten te kijken.

Bitcoin

Allereerst wil ik even de definitie meegeven van Bitcoin om duidelijk te maken dat het gewoon niet zo eenvoudig is om heel kort samen te vatten wat het juist is. Ik hoop dan ook dat je na het lezen van dit artikel weer gerust kunt slapen en je niet meer het gevoel hebt dat je de enige bent die niet weet waarover iedereen spreekt 🙂

Definitie: Bitcoin (afkorting BTC) is een cryptovaluta en een globaal betaalmiddel (als systeem wordt Bitcoin met een hoofdletter geschreven, als munteenheid vaak met een kleine letter). Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt daar het werkt zonder centrale bank of centrale beheerder..

Alsjeblieft… 😮

Dat gaan we nu dus even vergeten en aan de hand van een kort verhaaltje gaan we kijken of ik je iets wijzer kan maken.

De kunstenaar

Stel je voor dat ik een groot kunstenaar ben en op een post-it een prachtige tekening heb gemaakt. Ik verkoop die aan jou en jij bent nu de gelukkige eigenaar van een waar kunstwerk 🙂

Het is heel duidelijk dat ik eerst de eigenaar was en via een transactie het schilderij aan jou heb verkocht. Nu ben jij de eigenaar.

Nu, we leven in een digitaal tijdperk en ik besluit mijn kunstwerken op de computer te maken. In Paint heb ik wederom een prachtwerk gemaakt. En ik wil die opnieuw aan jou als ondertussen ware fan verkopen. Ik stuur het bestand via mail naar je toe met de belofte dat je de enige bent die het werk in bezit heeft in ruil voor een flinke pak geld uiteraard.

Meteen ontstaat de vraag of je mij wel kunt vertrouwen. Ben je echt wel de enige persoon naar wie ik de tekening heb gestuurd en wie weet heb ik ze wel doorgestuurd naar 10 andere personen voor hetzelfde bedrag. Of misschien wordt mijn mail wel gehacked en komt de mail nooit bij jou aan.

Om dit op te lossen zouden we 10 willekeurige personen kunnen uitnodigen om getuige te zijn van de verkoop . Elk van hun noteert de transactie in een groot dik boek. Daar bovenop geef ik je ook nog eens een wachtwoord waar alleen jij de tekening mee kunt bekijken. Jij bent nu zeker dat de verkoop correct is verlopen.

Maar zoals je misschien nog niet weet ben ik van kwade wil en kan ik 1 van de tien getuigen overtuigen om het verkoopbedrag te verdubbelen in zijn boek. Ik kom een week later bij jou aankloppen om aan te geven dat ik eigenlijk nog de andere helft van het bedrag moet krijgen want dat staat tenslotte in dat dikke boek van mijn omgekochte getuige.

In eerste instantie val je bijna van je stoel maar besef je snel dat je nog 9 andere getuigen hebt die dat foutje even kunnen rechtzetten.

In het geval dat de mail gehacked wordt kan de hacker alleen maar de tekening bekijken als hij over een juist wachtwoord beschikt dus ook die piste is gedekt. De wachtwoorden die Bitcoin gebruikt zijn zo complex dat wanneer alle computers op aarde ze samen zouden proberen kraken het honderden jaren zou duren alvorens iemand met je tekening gaat lopen..

Het is dus duidelijk dat wanneer we iets willen verhandelen wat we niet kunnen vastnemen  er toch enkele problemen ontstaan. Kunnen we de andere partij wel vertrouwen en is het systeem wel waterdicht? Door een systeem op te zetten waarbij elke transactie door 100’en, 1.000’en of zelfs 10.000’en mensen telkens opnieuw wordt genoteerd en gecontroleerd is dat probleem al gauw van de baan.

Wat heeft dit alles nu met Bitcoins te maken?

Graag vraag ik nog even wat van je verbeelding…

De getuigen vervang je door alle computers die wereldwijd zijn aangesloten en met elkaar in verbinding staan. Om een eerste moeilijke term te gebruiken noemen we dit een P2P ofwel peer-to-peer netwerk.

Wanneer we een transactie deden werd dat door elk van de getuigen in een groot dik boek geschreven zodat elke transactie bij iedereen in het boek voor kwam. Wanneer mijn buurman online zijn nieuwe grasmaaier wil aankopen komt diezelfde groep mensen langs om de transactie te noteren tussen mijn buurman en de verkoper.

Op elke pagina van die boeken staat dus een verzameling transacties. Een pagina wordt ook wel een blok of block genoemd in de wereld van Bitcoin en het boek zelf wordt een blockchain genoemd. Het is een ketting van blokken.

Samengevat

In principe is de Bitcoin dus gebaseerd op een systeem waarbij transacties door een netwerk worden gecontroleerd en niet door een bank. Het is een gedecentraliseerde bank. De “bank” bestaat uit alle computers verbonden in het netwerk.

In dit systeem hoef je in principe niet te vertrouwen op de andere partij aangezien de getuigen voor jou uitzoeken of de te verwerken transactie aan de regels voldoet.

Bitcoin is dus een afgeleide van het oorspronkelijke idee van de blockchain theorie. En in principe is elke virtuele munt dat wel. Alleen heeft elke munt z’n eigen manier om die transacties te verifieëren.

Interessant misschien nog om weten is dat de Bitcoin is uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Dit is niet zijn of haar echte naam en het is onduidelijk wie er echt achter de Bitcoin schuilt. Maar op zich is dat niet belangrijk juist omdat de Bitcoin bedoeld is om anoniem transacties uit te voeren.

Uiteraard gaat het verhaal veel verder en dient de bovenstaande uitleg puur om de basis duidelijk te maken. Ben je nog niet verveeld? Wel er zijn nog enkele belangrijke vragen te beantwoorden. Hoe ontstaan bitcoins nu eigenlijk en hoe krijgt een bitcoin z’n waarde

Hoe ontstaat een bitcoin en hoe krijgt het zijn waarde?

Ik denk niet dat iemand gek genoeg is om zomaar Euro’s neer te tellen voor enkel maar het begrip Bitcoin. Daar moet iets tegenover staan natuurlijk. Het moet een waarde hebben.

Bitcoins worden initieel vergoed aan iedereen die helpt een transactie te controleren. Elk van onze getuigen krijgen dus een kleine vergoeding voor hun werk. Het controleren van een transactie wordt minen genoemd en gebeurt door miners. Wanneer je een blok van transacties hebt verwerkt krijg je een kleine vergoeding. Met je eigen computer kun je zelf minen maar omdat er tegenwoordig gespecialiseerde hardware bestaat waarbij in zogenaamde grote mining farms in massa transacties worden verwerkt blijft de vergoeding die je met je kleine computertje haalt veel te laag om je electriciteit mee te betalen. Met de meest recente gaming computer die over een snelle videokaart beschikt haal je zo’n 2 euro per dag. Daar vanaf moet je de prijs van je electriciteit nog halen.

In 2008 zijn Satoshi Nakamoto en een andere ontwikkelaar begonnen enkele transacties uit te voeren. De computers die de berekeningen deden kregen dus een vergoeding in Bitcoin wat op zich weer een nieuwe transactie aanmaakte omdat die Bitcoins tenslotte naar de miners werden gestuurd en ook die transactie moest dan weer gecontroleerd worden wat resulteerde in een kleine beloning. Uiteraard gaat dit niet in het oneindige door. Hoe meer transacties er worden toegevoegd aan de “ketting”, de blockchain, hoe moeilijker het berekenen wordt. Het boek met pagina’s blijft dus maar groeien en bij het controleren van een transactie wordt het hele boek gebruikt. Het duurt nu dus veel langer vooraleer je als miner een beloning krijgt voor je werk.

En omdat Bitcoins dus schaarser worden, stijgen ze ook in waarde. Daarnaast zijn er ook nog de hype en het speculeren op de munt die veel met de waarde doen.

Wanneer iedereen verkondigt dat je zéker Bitcoins moet kopen omdat ze de toekomst zijn worden de mensen gek en ontstaat de drang om ook in te stappen in het hele gebeuren. Er gebeuren dus plots meer aankopen. Meer aankopen betekenen minder Bitcoins die overblijven voor anderen. Ook hierdoor kan de prijs weer stijgen.

Tot slot heb je ook mensen die in massa bitcoins aankopen. Echt voor miljoenen aan Euro’s. Deze creëren op zich weer een stijging van de prijs door de schaarste die ontstaat. De vraag is dus hoger dan het aanbod. Daar spelen deze opkopers opnieuw gretig op in. Ze verkopen plots weer alle Bitcoins die ze bezitten aan ondertussen hoge prijzen. Hierdoor zakt de prijs weer stilletjesaan want er zijn terug veel meer Bitcoins in omloop. Iedereen is in paniek en verkoopt de net aangekochte bitcoins weer aan lage prijzen om er maar vanaf te zijn. En daar heb je de opkopers weer. Plots is er een enorm aanbod aan bitcoins aan een lage prijs die ze in massa op kopen om vervolgens weer helemaal opnieuw te beginnen.

Duidelijk is dus wel dat de bitcoin zeer volatiel is en een risicovolle belegging kan zijn. Het kan ook altijd interessant zijn om de volumes in de gaten te houden die worden verhandeld in de weken voorafgaand aan je aankoop.

Die zijn goed gek

En denk je nu nog steeds van wat moet je gek zijn om geld te investeren in iets wat op zich geen waarde heeft of niet eens lijkt te bestaan. Wel dan zal ik je misschien met dit laatste voorbeeld kunnen overtuigen.

Stel, je bent eigenaar van een snoepwinkel met een hele grote tuin. Je vraagt aan je buurjongen om telkens in ruil voor een maaibeurt 1 snoepje te geven. Je neemt het eerste beste blad papier en scheurt het in 10 stukken. Op elke papiertje zet je de stempel van de winkel. Je vertelt aan de jongen dat telkens wanneer hij het gras heeft gemaaid hij 1 papiertje krijgt en die kan hij gelijk wanneer omruilen voor een snoepje.

Hè, das gek… hebben we nu niet net een eenvoudig blad papier omgevormd tot iets van merkbare waarde. Het is misschien allemaal wel heel eenvoudig voorgesteld maar in grote lijnen werkt het wel zo. Electronische maaltijdcheques, waardebonnen, tegoedbonen, …  zijn in principe ook geen tastbaar geld maar we gebruiken het wel allemaal voor onze “transacties”. Bitcoins dienen volgens mij gewoon maatschappelijk aanvaard te worden en binnen enkele jaren is het gewoon vanzelfsprekend dat we ons brood bij de bakker met Bicoins betalen. Daarvoor moet de markt ook wel rustiger worden. En alleen de tijd zal dat uitwijzen. Wat wel een feit is, is dat de theorie die erachter schuilt werkt en ongelofelijk veel mogelijkheden biedt.

Je zou bijvoorbeeld bij het boeken van een kamer in een b&b een betaling kunnen doen aan de hotelier in een virtuele munt. Doordat de munt is gebaseerd op blockchain is de hotelier zeker over de betaling en jij over het feit dat de kamer effectief bestaat. Wanneer de transactie is bevestigd zou je met je smartphone een electronisch slot kunnen openen en na het verblijf zou de borg automatisch terug gestort kunnen worden. Dit allemaal zonder dat je ook maar enig contact hebt met elkaar.

Tot slot nog eens alles samengevat in een filmpje

ICO’s

Virtuele munten bestaan ook onder de vorm van ICO’s. ICO staat voor Initial Coin Offering.

Hierbij wordt crowdfunding gebruikt om een bepaald project te financieren. Zo is er bijvoorbeeld het MinerOne project die via een crowdfunding geld probeert te verzamelen om op grote schaal naar Bitcoins te minen. Hiervoor gaan ze duizenden Antminers aanschaffen.

In ruil voor je bijdrage krijg je een virtuele munt. Hoe beter het bedrijf doet wat ze beloofd hebben hoe meer je terugkrijgt voor je virtuele munten. Je kunt het dus een beetje vergelijken met aandelen.