Hoe munten kopen

Eindelijk is het zo ver. Je wilt je eerste cryptocoins kopen. Het goede nieuws is dat het enorm eenvoudig is alleen zijn er wel heel wat aanbieders.

Ik kan toch stellen dat ik al heel wat aanbieders heb geprobeerd en juist daarom zal ik de opties hier beperken. Vooral omdat ik net juist heb aangegeven dat het er zo veel zijn en het dus niet veel zin heeft om ze hier dan nog eens allemaal te gaan opsommen. Het begrip cryptomunten begint nu echt een leven te leiden en daar springen allerlei aanbieders gretig op in met allerlei onafgewerkte platformen die soms met kwade bedoelingen worden opgericht. Voor de 3 aanbieders die ik hier beschrijf mag je in ieder geval al rekenen op meerdere jaren van bewezen diensten 🙂

Ik wil wel even meegeven dat ik zeker geen aandelen bezit in de onderstaande platforms 🙂 Je zult wel merken dat ik telkens een link gebruik waarbij ik je doorverwijs als nieuwe klant en daarvoor een beloning krijg. Die beloning geldt trouwens ook voor jou. Elke aanbieder werkt trouwens met een dergelijk systeem dus mijn voorkeuren vinden hier zeker geen basis 😉

In grote lijnen kun je op 2 manieren je virtuele munten aankopen. Je verwijst je aankoop rechtstreeks door naar een wallet die je zelf opgeeft tijdens de aankoop of je laat je munten beheren door de aanbieder zelf in een online wallet.

Voor je eerste aankoop zou ik een account aanmaken bij Coinbase. Het voordeel van Coinbase is dat ze een enorm grote speler zijn en een enorm eenvoudig platform aanbieden. Je kunt de bekendste munten zoals Bitcoin, Litecoin, Ethereum en hopelijk binnenkort ook Ripple daar terugvinden. Je aankoop wordt meteen ook in een online wallet geplaatst zodat je daar ook even niet van wakker hoeft te liggen.

Voor al die eenvoud bij Coinbase betaal je wel een kleine prijs. Wanneer je munten aankoopt ligt de koers net ietsje hoger waar zij dan hun winst uit halen. Wil je je aankoop doen met een VISA of Mastercard dan betaal je ook een kleine extra bijdrage. Naar mijn mening verwaarloosbaar zeker voor je eerste aankoop. Je kunt ook je EURO rekening aanvullen door een SEPA overschrijving te doen naar het rekeningnummer van Coinbase met vrije vermelding van een unieke code die gelinkt is aan je online rekening bij Coinbase. Hiervoor worden geen kosten gerekend alleen kan het zo’n 4-5 dagen duren voor je rekening wordt aangevuld. De ervaring leert wel dat je storting vaak al in 1 of 2 dag aankomt.

Maar… Coinbase heeft ook een pro versie, laat ons zeggen een platform voor gevorderden en daar kun je wel zonder al te hoge kosten je transacties doen. Het bijkomend voordeel is dat je via het geavanceerde platform ook toegang hebt tot de wallets die je bij Coinbase hebt staan en kunt gaan handelen met je munten. Kopen en verkopen in ruil voor wat winst. En juist om die reden zou ik dus Coinbase aanraden. Eenmaal je door hebt hoe het werkt kun je dus later zonder bijkomende kosten je nieuwe transacties doen.

Wil je gewoon snel via Bancontact je aankoop doen dan kan dat ook. Litebit.eu heeft een enorm ruim aanbod aan virtuele munten en zou ik zeker aanraden voor de cryptocoins die Coinbase dan weer niet aanbiedt. Wanneer je al een wallet hebt kun je gewoon je aankoop laten doorsturen naar het adres van je wallet. Ook hier betaal je een kleine fee onder de vorm van een licht koersverschil. Maar uiteraard kun je ook een account aanmaken en gebruikmaken van de tientallen wallets die per cryptomunt in je account werden aangemaakt. Ook hier valt het beheer van je wallets onder het platform van LiteBit maar kun je op gelijk welk moment je valuta’s doorsluizen naar bijvoorbeeld een hardware wallet.

Hieronder vind je nog een fantastisch filmje, helaas wel in het Engels die tot in het detail uitlegt hoe je via Coinbase Pro (voorheen GDAX) en Coinbase zonder extra kosten je transacties uitvoert. Het filmpje is al wat gedateerd maar geeft nog steeds min of meer correct weer hoe het werkt.